عدم پرداخت مهریه
مهریه را میتوان به عنوان یک پشتوانه اجتماعی برای زن محسوب کرد زیرا در صورت جدایی زن و مرد، زن متحمل خسارت بیشتری میشود به دلیل اینکه مرد طبق استعداد خاص بدنی معمولاً در اجتماع نفوذ و تسلط بیشتری دارد و همچنین مردان برای انتخاب همسر مجدد امکانات بیشتری دارند ولی زنان بیوه با از دست رفتن سرمایه جوانی و زیبایی امکاناتشان برای انتخاب همسر جدید کمتر است. در این مقاله قصد داریم به بررسی اعسار از پرداخت مهریه بپردازیم.
اعسـار از پرداخت مهریه اگر توسط وکیل انجام شود چه مزایایی دارد؟
اگر مرد دادخواست اعسـار بدهد دیگر زندانی نخواهد شد؟
اگر دادخواست اعسـار مرد قبول نشود مرد به زندان میرود؟
مرد تا چه زمانی میتواند دادخواست اعسار دهد؟
آیا در طلاق از طرف مرد میتواند دادخواست اعسـار از پرداخت مهریه بدهد؟
اگر مهریه زن عندالاستطاعه باشد دادخواست اعسـار قابل قبول است؟
اگر بعد از اینکه مهریه تقسیط شد اقساط پرداخت نشود چه خواهد شد؟
دادخواست اعسـار مردی که یک خانه و یک ماشین دارد پذیرفته میشود؟
زمانیکه مرد قصد طلاق زن را دارد باید مهریه ایشان را به طور کامل پرداخت کند و تکلیف حقوق مالی زن را مشخص کند. در بعضی از موارد مردان مهریه را به صورت نقدی پرداخت میکنند که مشکلی در این صورت نخواهد بود.
اما مواردی پیش میاید که مردان قصد طلاق همسر خود را دارند ولی توانایی پرداخت مهریه به صورت یکجا و نقدی را ندارند.
اعسار
در این صورت مرد میتواند دادخواست اعسار بدهد و اگر اعسار ایشان پذیرفته شد دادگاه میتواند مهریه را قسطی کند تا مرد ضمن اینکه زن خود را طلاق میدهد مهریه را به صورت ماهیانه پرداخت کند.
در این میان اگر مرد اموالی داشته باشد و زن بتواند آن اموال را شناسایی و معرفی کند میتواند سریعا این اموال را به کمک وکیل توقیف کند که در این صورت دیگر دادخواست اعسار مرد پذیرفته نخواهد شد و مجبور است که مهریه را به صورت نقدی پرداخت کند و یا مال توقیف شده به نفع زن توقیف میشود.
مهریه چیزی به عنوان جبران خسارت برای زن و وسیلهای برای تأمین زندگی آینده اوست.
لنگراعسار از پرداخت مهریه اگر توسط وکیل انجام شود چه مزایایی دارد؟
وکیل شما را راهنمایی خواهد کرد که برای اثبات اعسار چه اقدامی کنید.
موجب خواهد شد تا بعضی از اموال شما غیر قابل توقیف باشد.
مستثنیات دین به طور کامل برای شما معرفی خواهد شد.( با توجه به دارایی شما)
اگر اموالی از مستثنیات دین توقیف شد میتواند آنها را از توقیف خارج کند.
اگر زن وکیل بگیرد مرد میتواند تمامی موارد بالا را به نفع زن استفاده کند.
اگر تصمیم به طلاق توافقی گرفته اید و ادامه زندگی مشترک را غیرممکن می دانید؛ وکلای ما طلاق توافقی را در سریع ترین زمان ممکن و سریع ترین زمان ممکن و متصور (ظرف سه روز کاری) بدون نیاز به حضور شما در هیچ یک از مراحل، این کار را برای شما انجام خواهند داد.
مدارک لازم جهت صدور گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی:
1- عقدنامه
2- شناسنامه زوج به همراه کد ملی
3- شناسنامه زوجه به همراه کد ملی
4- توافق نامه در زمینه مسایل مالی؛ حضانت فرزندان مشترک و سایر موارد
5- در صورتی که زوجه وکالت در طلاق داشته باشد، ارایه وکالتنامه محضری هم لازم است.
6- گواهی واحد مشاوره خانواده دادگاه مبنی بر عدم امکان زندگی مشترک
7- گواهی عدم بارداری (در مرحل پایانی کار)
نکات قابل توجه در طلاق توافقی:
– در صورت تمایل به اعطای وکالت در زمینه طلاق توافقی به وکیل دادگستری، هر دو طرف یعنی زوج و زوجه باید یک وکیل داشته باشند و یک وکیل دادگستری نمی تواند همزمان وکالت دو طرف را بر عهده بگیرد.
– جهت اجرای صیغه طلاق، صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه نیاز است و بدون آن اجرای صیغه طلاق توافقی ممکن نیست.
– طلاق توافقی قابل رجوع نیست مگر اینکه زوجه به مهریه ای که بذل کرده در ایام عده رجوع نماید که در این صورت زوج هم می تواند از طلاق رجوع کند.
– در طلاق توافقی، توافق در تمامی زمینه ها صورت می گیرد از جمله موارد زیر:
مهریه – نفقه – اجرت المثل ایام زندگی مشترک – نحله (حق تنصیف دارایی) – حضانت و نفقه فرزندان و نحوه ملاقات آنها – وضعیت بارداری و بکارت زوجه
طلاق به درخواست مرد (گواهی عدم امکان سازش به درخواست زوج)
بر اساس فقه اسلامی و قوانین کشور، طلاق از حقوق مرد است و او میتواند حتی بدون دلیل موجه، پس از تعیین تکلیف حقوق مالی زن، همسر خود را طلاق دهد. طلاق از جانب مرد نیازمند دریافت گواهی عدم امکان سازش از دادگاه است. شروع فرایند طلاق از جانب مرد (زوج) با ثبت دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش است. مرجع رسیدگی به درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش دادگاه خانواده خواهد بود. برای صدور گواهی عدم امکان سازش از سمت دادگاه، مرد باید امور مربوط به مهریه، نفقه، اجرت المثل کارهای زن در ایام زوجیت، حضانت و غیره را تعیین تکلیف نماید. علاوه بر آن، کسب نظر از داور در دعاوی طلاق از جانب مرد الزامیست. دادگاه پیش از صدور گواهی عدم امکان سازش، الزاماً باید زن و شوهر را نزد داورانی که خود آنها مشخص میکنند، برای انجام صلح و سازش معرفی کند. پس از انجام تشریفات مزبور، دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر کرده و در اختیار مرد قرار میدهد. ظرف سه ماه از ابلاغ گواهی عدم امکان سازش، مرد میتواند به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و صیفه طلاق را جاری کند.
استفاده از یک وکیل خوب برای طلاق از جانب مرد و دریافت گواهی عدم امکان سازش، باعث میشود مرد بتواند بدون نیاز به مراجعه به دادگاه و جلسات داوری، در سریعترین زمان ممکن امور مربوط به طلاق را انجام دهد. اگر واقعا راهی برای بازگشت به زندگی مشترک پیش روی خود نمیبینید و در این کار مصمم هستید، همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا از خدمات حقوقی بهترین وکلای حوزه خانواده استفاده کنید.
طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران (ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی)، طلاق حقی برای مرد است و زوج میتواند ضمن رعایت ضوابط قانونی و پرداخت حقوق مالی، بدون نیاز به رضایت زوجه او را طلاق دهد. در مقابل، مقررات شرعی و قانون مدنی چنین حقی را برای زن متصور نیست و زن اصولاً حق طلاق ندارد، بلکه زوجه تنها در شرایط ویژهای میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و یا وکالت در طلاق داشته باشد. لازم به ذکر است این قوانین مربوط به اکثریت مسلمان و شیعه جامعه ایران است و برای اقلیتهای دینی پذیرفته شده، قانون همان دین اجرا میشود.
مراحل دادخواست طلاق از جانب زوجه
ـ برای شروع و ثبت مراحل طلاق، زوجه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.
ـ دادخواست در دفاتر الکترونیک قضایی ثبت میشود و سپس به دادگاه خانواده ارجاع داده میشود.
ـ در صورتی که طلاق توافقی نباشد و زوجه وکالت در طلاق (حق طلاق) نداشته باشد، باید دادخواستی با عنوان «دادخواست طلاق از طرف زوجه» را به دادگاه خانواده محل اقامت زوج و یا محل سکونت فعلی خود تقدیم کند.
ـ پس از ثبت دادخواست، ابلاغیهای به زوجین ارائه میشود تا در جلسه دادگاه حاضر شوند.
ـ حکم صادر شده در دادگاه بدوی ظرف۲۰ روز قابل تجدیدنظرخواهی است.
ـ پرونده پس از تبادل لوایح به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده میشود و پس از صدور رأی توسط شعبه دادگاه تجدیدنظر ـ که غالباً بدون حضور زوجین و تشکیل جلسه است ـ در مهلت ۲۰ روزه قابل فرجامخواهی است.
ـ در این صورت پرونده به دیوان عالی کشور ارسال میشود.
نفقه فرزندان
نفقه فرزند مشترک از جمله امور مالی می باشد که زوجین در صورت جدایی و یا طلاق باید نسبت به آن اظهارنظر نمایند. حضانت فرزند تا 7 سال چه پسر یا دختر با مادر می باشد و نامبرده مکلف به پرداخت هزینه های فرزند مشترک در حد عرف می باشد. نفقه فرزند ذکور تا 18 سال و اناث تا مادام که دختر ازدواج نکرده باشد به عهده پدر است. چنانچه فرزند ذکور بعد از سن 18 سالگی تحصیلات عالیه را ادامه دهد مخارج و هزینه تحصیلی با پدر است. اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا 6 ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده 22 قانون حمایت خانواده از 3 ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده 642 قانون مجازات اسلامی اسبق از 3 ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 میزان حداکثر مجازات را تا 6 ماه تعیین نموده است نحوه شکایت برای فرزندان ابتدائاً از طریق دادسرا و سپس دادگاههای خانواده یا برحسب نظریه به شورای حل اختلاف انجام میگیرد که در صورت امتناع پدر مجازات و الزام به پرداخت نفقه پیامد آن است.
توافق زوجین بعد از طلاق ملاک عمل است. زیرا اگر حکم طلاق بر این اساس باشد که مادر حضانت فرزند و مخارج او را تقبل نموده باشد همین امر جاری است. لکن اگر مادر بعد از طلاق بپذیرد که فرزندان را نگهداری کند و نفقه را پدر بدهد همین شرط جاری و ساری است.
در صورت توافق نفقه با اتفاق نظر والدین تعیین می گردد و در صورت عدم توافق با مراجعه به شورای حل اختلاف می توان آن را مطالبه نمود که شورا موضوع را به کارشناس دادگستری ارجاع می دهد و کارشناس با بررسی کامـل موضوع به میزان نفقه را تعیین می نماید. کارشناسی نفقه فرزند توسط احد از کارشناسان که از طریق شورای اصناف تعیین میشود انجام میگیرد که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابل پیگیری خواهد بود.
نفقه فرزندان به محض تولد تا سن 18 سالگی فرزند ذکور و تا مادامی که دختر ازدواج مینماید به عهده پدر است لکن ممکن است دختر دارای همسری باشد که فوت نموده باشد که مستمری شوهر وی به فرزند و همسرش تعلق میگیرد. لکن طبق مصوب مجلس شورای اسلامی در صورتیکه زن مطلقه حقوق مستمری از همسر متوفی دریافت کند نفقه از عهده پدر ساقط میشود و نفقه فرزند پسر بعد از طلاق تا سن 18 سالگی و سپس ادامه تحصیلات علیه کماکان به عهده پدر است.
اگر پدر نفقه فرزند را پرداخت نکند و مستطیع هم باشد قانونگذار تا 6 ماه حبس حداکثر برای پدر در نظر گرفته است که در ماده 22 قانون حمایت خانواده از 3 ماه و یک روز تا پنج ماه و پنج روز و در ماده 642 قانون مجازات اسلامی اسبق از 3 ماه و یک روز تا یک سال حبس تعیین نموده بود. لکن در قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 میزان حداکثر مجازات را تا 6 ماه تعیین نموده است. راهی که برای مطالبه نفقه های گذشته وجود دارد . اثبات حق معوقه است که به استناد ماده 198 قانون دادرسی مدنی که میگوید هرگاه دین یا حقی به عهده کسی ثابت شد. اصل بر بقای آن است که از طریق دادگاه مادر میتواند دادخواست بدهد و با تعیین میزان نفقات از گذشته تا حال حکم صادر شود.
پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟
پرداخت نفقه فرزند بعد از فوت پدر که طبق ماده 1199 قانون مدني، نفقه اولاد بر عهده پدر است پس از فوت پدر يا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدري است با رعايت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدري يا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده يا قادر به انفاق نباشد با رعايت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادري و جدات پدري واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حيث درجه اقربيت مساوي باشند نفقه را بايد به حصه متساوي تأديه كنند. بنابراین همانگونه آنان در صورت فوت فرزند ارث از فرزند می برند حق حضانت و پرداخت نفقه را نیز قانونگذار بر عهده آنان محول نموده است.
مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند
مدرک لازم جهت مطالبه نفقه عبارتست از هرگونه استشهاد یا تعهداتی که عقیم مانده و یا احکامی که قبلاً صادر شده و از قوه به فعل تبدیل نشده و اقرار و اعتراف پدر در این زمینه دلیل بر اثبات ادعاست.
نفقه فرزند نامشروع
فرزند نامشروع که حق نفقه ندارد. زیرا ممکن است منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی فرزند تولد گردد که لازمه پرداخت نفقه اثبات نسب بوده و اگر موارد دیگری وجود داشته باشد که توافق تولد فرزند به یکی از آن دو نفر (زن و مرد) در صورت تولد تعلق گیرد. ملاک رأی دادگاه است.
نفقه فرزندخوانده
فرزند خوانده اگر از طریق امور سرپرستی با رعایت شرایط و قانون و احکامی که از طریق مقام قضائی به فردی اعطاء شده باشد کماکان پدر یا برحسب مورد مادر باید مطابق سایر فرزندان نسبت به پرداخت نفقه وی اقدام نماید.
نفقه فرزندان بالای 18 سال
نفقه فرزندان بالای 18 سال عبارتست از ذکور تا 18 سال و تا پایان تحصیلات عالیه ولی اگر طفل محجور- معلول یا بواسطه تأئیدیه پزشکی قانونی قادر به تأمین معاش خود نباشد کماکان اولاد ذکور بعد از 18 سالگی به بعد پدر ایشان عهده دار نفقه ایشان میباشد و فرزند اناث تا مادام که شوهر نکند به عهده پدر ولی اگر شوهر کند و مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد. کماکان نفقه وی هم به عهده پدر موکول شده است.
مزایای مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل
مطالبه نفقه فرزند توسط وکیل مسلماً هر وکیل با توجه به تعاریف قانونگذار و دفاعیات مستدل و مدارکی که بدست آمده است میتواند جهت اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم وارد عمل شود.
اجرت المثل از جمله حقوق خاص و ویژه ای است که قانون و شرع به زنان اختصاص داده. اجرت المثل در حقیقت برای مواردی به زنان داده می شود که جزء وظایف آنان نیست. بر طبق قانون و شرع تمکین عام و خاص از جمله وظایف زنان در مقابل همسرانشان می باشد که تمکین عام به معنای فرمانبرداری و عایت دستورات همسر در حدود قانون و شرع است، مثلا زن نباید بدون اجازه همسر از خانه خارج شود که این از موارد تمکین عام است. مثلا زن نباید بدون اجازه همسر از خانه خارج شود که این از موارد تمکین عام است. تمکین خاص نیز مربوط به انجام وظایف زناشویی است، بدین معنا که زن بدون مانع شرعی نباید از وظایف زناشویی در مقابل همسرش سر باز زند.
در غیر از موارد تمکین عام و خاص اگر زوجه در منزل کاری انجام دهد یا فرزند خود را شیر دهد می تواند از شوهرش مطالبه اجرت کند. البته به شرطی که مقصد انجام آن کارها را به صورت معانی و تبرعی نکرده باشد.
دریافت اجرت المثل توسط زن شرایطی دارد که برای دریافت آن باید حتما رعایت شود از جمله اینکه زن باید باید قصد تبرع تبرع نداشته باشد و همچنین طلاق نباید به درخواست زوجه باشد و باید شوهر تقاضای طلاق کند. البته حتی اگر طلاق از سوی شوهر باشد اما این طلاق به علت تخلف زن از وظایف زناشویی یا سوء اخلاق زوجه باشد باز هم به زن اجرت المثل تعلق نمی گیرد.
تعریف نفقه
تامین نفقه به معنای تأمین نیازمندیهای اولیه و ضروری زندگی است. ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی میگوید: «نفقه عبارت است از: همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن، از قبیل: مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض».
باید توجه داشت که قانونگذار در تعریف نفقه از واژه «متعارف» استفاده کرده است. یعنی نیازهای متعارف زنی که در خانواده ثروتمند زندگی کرده، با نیازهای زنی که در یک خانواده معمولی یا روستایی زندگی کرده است، تفاوت دارد. پس مقدار نفقه باید با وضعیت اجتماعی زن متناسب باشد. همچنین، شرط احتیاج زوجه به نفقه در پرداخت نفقه به او وجود ندارد. یعنی حتی اگر زن بینیاز و متمول هم باشد، باز نفقه به او تعلق میگیرد.
نفقه در عقد ازدواج موقت
زن در ازدواج دائم حق دارد از شوهرش نفقه دریافت کند. اما در ازدواج موقت، نفقه به زن تعلق نمیگیرد. مگر اینکه در ازدواج موقت، دریافت نفقه، شرط عقد باشد. در این صورت، نفقه حق قانونی و شرعی زن محسوب میشود. ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی میگوید: «در عقد انقطاع، زن حق نفقه ندارد؛ مگر اینکه شرط شده باشد یا آنکه عقد، مبنی بر آن جاری شده باشد».
خروج زن از منزل و پرداخت نفقه
ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی میگوید: «زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند، سکنی نماید؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل، به زن داده شده باشد». شوهر باید منزل مستقلی برای زن تهیه کند که متناسب با شأن او (زن) باشد. با وجود تهیه منزل متعارف و متناسب با شأن زن، اگر زندگی در آنجا موجب ضرر و زیان بدنی (آزار و اذیت) یا شرافتی زن باشد، خروج او از منزل موجب «نشوز» و «عدم اطاعت» زن نمیشود. در این صورت، نفقه تا زمان برطرف شدن مشکل (موجبات ضرر و زیان زن) به وی تعلق خواهد گرفت. ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی میگوید: «اگر بودن با شوهر در یک منزل، متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه برعهده شوهر خواهد بود».
به هدیهای که مرد هنگام عقد ازدواج به همسرش میدهد، مهریه یا صداق گفته میشود. مهریه نشان میدهد که مرد برای ازدواج با آن زن، قصد جدی دارد. در سنت دینی ما، مقدار مهریه بستگی به توافق مرد و زن دارد و مقدار مشخصی برای آن معین نشده است. به علاوه، در تعالیم مذهبی ما محدودیتی در نوع مهریه نیست و هر چیز معقولی که دارای ارزش اقتصادی و اجتماعی