مطالبه مهریه
از طریق اجرای ثبت مطالبه مهریه در صورتی که مهریه شما عندالمطالبه باشد این امکان برای شما وجود دارد که از طیق دادگاه با دادن دادخواست و یا از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی با درخواست مطالبه شود . اولین مزیت اقدام از طریق اجرای ثبت اسناد این امر است که شما به نسبت زمان و هزینه کمتری را صرف می نمایید زیرا در صورت طرح از طریق دادگاه در صورتی که مهریه شما سکه باشد به نرخ روز قیمت سکه سه و نیم درصد این مبلغ به عنوان هزینه دادرسی باید پرداخت کنید و در صورت عدم توانایی برای پرداخت دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی و تشریفات دیگر را طی نمایید و پس از قطعیت رای با درخواست اجرای حکم به مطالبات خود در صورت وجود اموال با شرایطی دست یابید همانگونه که مشخص است مطالبه مهریه از طریق دادگاه در صورتی که اموالی از زوج وجود نداشته باشد با تقسیط قابل دریافت بوده و در صورت عدم پرداخت مطابق ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی با الزام به حبس قابل دریافت است که این امر در صورتی که از طریق اجرای ثبت پیگیری شود و مالی از فرد دریافت نشود امکانپذیر نخواهد بود .مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت مطالبق بند ج ماده ۲ ایین نامه اجرای مفاد اساسنامه لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایات از عملیات اجرایی مرجع صالح برای تقدیم درخواست صدور اجراییه ، دفتر ثبت ازدواج عقد فی مابین زوجین است در صورتی که محل و یا شماره تلفن دفتر ازدواج را فراموش نموده اید با مراجعه به عقد نامه یا شناسنامه مشخصات دفتر ازدواج یافته و با جستجو در اینترنت از محل دفتر فوق اطلاع یابید .
همچنین در کلیه مراحل قضایی و یا اجرای ثبت عقد نامه و یا رونوشت عقدنامه را به همراه داشته باشید.مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت پس از مراجعه به دفتر ازدواج متقاضی اجرای سند رسمی که میتواند قیم و یا وکیل قانونی زوجه باشد درخواست صدور اجرائیه نماید و سر دفتر بلافاصله با ابلاغ از طریق پست مراتب درخواست فوق را به اخرین نشانی زوج ارسال نموده که این محل طبق رویه نشانی مندرج در عقدنامه است پس این مرحله تمامی خواسته متقاضی با سایر اوراق به فرد متقاضی تحویل داده میشود و با مراجعه به ادره اجرای ثبت اسناد و ثبت درخواست مجددا طی ابلاغی و درج مهلت ۱۰ روزه به زوج اطلاع داده میشود نسبت به اجرای مفاد سند رسمی اقدام نماید و در صورت عدم اقدام زوج و پس پایان مهلت زوجه میتواند تقاضای توقیف اموال و حقوق ماهیانه تا یک سوم و توقیف حساب و در صورت تمایل درخواست ممنوع الخروجی زوج را تقاضا نماید.مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت در خصوص ممنوع الخروجی زوج میتواند با ارایه وثیقه برای یک بار نهایتا تا مدت ۶ ماه از کشور خارج و مجددا بازگردد ودر صورت عدم بازگشت کلیه وثیقه تا میزان مطالبه زوجه به مزاید خواهد رفت. در صورت اهمیت ممنوع الخروجی برای شما اقدام از طریق اجرای ثبت پیشنهاد میگردد زیرا در صورت تقاضا از دادگاه تا زمان قطعیت حکم و اجرای آن اماکنی برای درخواست ممنوع الخروجی وجود ندارد .
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت در صورتی که موضوع مطالبه مهریه صرفا جهت تلنگر به زوج باشد با توجه به شرایط و ذهنیت جامعه به نام دادگاه و سایر موارد جهت عدم درگیری و گسترش موضوع مطالبه مهریه از اجرای ثبت پیشنهاد میگردد زیرا که دادگاه رفتن زوجین تنش میان طرفین افزایش و راه صلح و سازش را سخت مینماید برای بررسی و مشاوره حضوری و تلفنی با تماس با وکلای متخصص از حقوق خویش مطلع شوید . مؤسسه حقوقی تهران مدافع مفتخر است با به کار گیری وکیل و وکلای پایه یک دادگستری و وکیل خانم و آقا که هریک در حوزه ای خاص اعم از وکیل کیفری و وکیل خیانت در امانت ، حقوقی، خانواده، ثبتی، وکیل ثبتی امور چک، طلاق توافقی، وکیل ملکی و وکیل سرقفلی و وکیل ارث ، وکیل غرب تهران و وکیل شرق تهران تخصص و تجربه ی کافی دارند و سالهاست که در این حوزه فعالیت می نمایند این انتخاب را آسان نموده و پس از مراجعه به موسسه حقوقی و تنظیم قرارداد وکالت و ارائه مشاوره حقوقی و بررسی اسناد و مدارک پرونده در کمیسیون ویژه که در یک هیئت 6 نفره پرونده را به وکیل متخصص ارجاع داده و تا روز اجرا پیگیری وکیل ادامه دارد .
وکیل دعاوی ارث و وصیت
همه ما شنیده ایم که وارثین یک نفر بعد از مرگ بر سر ارث و نداشتن وصیت دچار اختلاف می شوند هر چند مرگ پایان زندگی دنیایی شخص به حساب می آید اما اموال و اعمال باقی مانده از فرد شروع تازه مشکلات برای ورثه متوفی خواهد بود. هر چند قوانین برای جلوگیری از اختلاف دو راه تعیین سهم الارث و وصیت را نظر گرفته است اما مواردی مشاهده شده که بر سر ماترک متوفی وراث دچار قتل شده اند. همچنین آمار نشان دهنده بالا بودن دعاوی مربوط به ارث و یا نداشتن وصیت نامه می باشد.( وکیل دعاوی ارث و وصیت )
وصیت چیست؟
انسان تا هنگامی که زنده است و در سلامت عقلی می باشد از جهاتی مانند ورشکستگی یا سفاهت از تصرف از اموالش منع نشده، توان تصرف مالکانه در تمامی اموالش را خواهد داشت و میتواند آنها را به هر صورت که می خواهد بفروشد یا از راههای مختلف آنها را به دیگران انتقال دهد مثل هدیه دادن. اما با رخ دادن مرگ، این حق محدود شده و به یک سوم اموال کاهش میابد و تعیین تکلیف مابقی خارج از اختیارش خواهد بود.در اصطلاح شرعی مصارفی را که میت در زمان زنده بودنش برای این مقدار از اموالش مشخص میکند تا بعد از مرگش صرف آن امور شود، وصیّت کردن میگویند.
منظور از تَرَکِه تمام اموالی است که میّت آنها را ترک کرده و به دیار باقی شتافته است؛ و به طور ساده اموال میّت را بعد از مرگش تَرَکِة او مینامند. مثلاً تَرَکة یک نفر ممکن است یک باب خانه، اتومبیل سواری او و مبلغی پول در حساب بانکی باشد.
وَرَثه چه کسانی هستند؟
به تمام کسانی که به واسطه خویشی نسبی (خونی) یا سببی (به واسطه ازدواج) از میّت ارث میبرند وَرَثة میّت میگویند که به سه دسته تقسیم می شوند و تا کسی از دسته جلوتر یا اولاد آنها هر چقدر پایینتر برود وجود داشته باشد نوبت به ارث بردن دسته بعدی نمیرسد. وارثین دسته اول : پدر و مادر و اولاد میث با نبودن آنها نوهها و با نبودن نوه نتیجهها و با نبودن آنها اولاد آنها هرکدام که به میّت نزدیکتر هستند ارث میبرند از و تا وقتی که کسی از این طبقه هنگام مرگ میّت زنده باشد افراد طبقه دوم ارث نمیبرند. وارثین دسته دوم:پدر بزرگ و مادر بزرگ میّت هرچه بالاتر بروند و نیز خواهر و برادر میّت و در نبود خواهر و برادر اولاد آنها هرچه پایینتر بروند طبق تفصیلی که در طبقه اول راجع به نوهها و نتیجهها گفته شد و تا کسی از این طبقه هنگام مرگ میّت زنده است کسی از طبقه سوم ارث نمیبرد.
وارثین دسته سوم:عمو، عمّه، دایی و خاله میّت هرچه بالاتر بروند (با لحاظ نزدیک بودن به میّت) و در نبود این چهار گروه اولاد آنها و هر چه پایین تر بروند طبق توضیحات داده شده
حال گر شخصی از این سه دسته کسی را نداشته باشد اموال او به حکومت اسلامی میرسد.البته دقت شود که زن و شوهر همراه تمام طبقات از همدیگر ارث میبرند.
وکیل دعاوی ارث و وصیت
میزان وصیت چقدر است؟
همانگونه که ذکر گردید هر شخص حق دارد یک سوم اموالش یا همان ثلث اموال را وصیت کند مگر ورثه اجازه دهند.مثلاً اگر اموال شخصی عبارت باشد از خانه، تومبیل و حساب بانکی او و قیمت آنها به نود میلیون برسد، ثُلث آن میشود سی میلیون که شخص حق دارد در این سی میلیون وصیّت کند و نمیتواند حتی در یک ریال بیش از این مقدار وصیّت کند.مگر ورثه اجازه دهند، حال اگر برخی اجازه دهند و برخی اجازه ندهند سهم ارث اجازه دهند مصرف در ثلث می شود و سهم فردی که اجازه ندهد به او منتقل می گردد و نمیتوان در موارد مشخص شده در وصیت مصرف شود.
محروم کردن از ارث:
نکته مهمی که باید ذکر گردد در مورد ورثه موصی له بدانیم این خواهد بود که هیچ کس نمی تواند یکی از ورثه را از ارث خود محروم کند یعنی بگوید فلان پسر یادخترم از ارث من محروم است و اگر کسی این حرف را بیان کند به آن توجهی نشده و طبق قانون به اندازه سهمی که خدا برای او تعیین کرده ارث خواهد برد.همچنین باید بدانیم که وراث می توانند مال وصیت شده را در زمان حیات میت یا بعد از مرگ او قبول نکند .
نهایتا اینکه، امروزه کمتر خانواده ای در ایران دیده می شود که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با موضوع ارث و میراث و مسائل مربوط به آن درگیر نشده باشد. مالی که به ارث می رسد می تواند پشتوانه مالی و اقتصادی بازماندگان مرحوم باشد. لکن هیچ کس دلش نمی خواهد مالی را بدست بیاورد که مالکیت آن متزلزل باشد. برای اینکه تملک سهم الارث در مسیر قانونی و با ثبات خود انجام شود، شما نیاز به یک وکیل دعاوی ارث و وصیت دارید. وکیل دعاوی ارث و وصیت به کلیه قوانین و مقررات ارث و وصیت مسلط است.سهم قانونی اداره دارایی را می داند، مرجع صدورحصر وراثت را می شناسد و سرعت عمل وی سبب رضایت خاطر شما می شود. در اختیار داشتن یک وکیل دعاوی ارث و وصیت مخصوصا زمانی که اموال و املاک زیادی از مرحوم به جا مانده ضروری است چرا که حجم کار و حساسیت مالی آن طلب حضور یک متخصص را می نماید. در مواردی هم که مرحوم وصیت می نماید وکیل دعاوی ارث و وصیت شما می تواند در اجرای آن شما را یاری کند. آیا شما می دانستید که هر شخص فقط می تواند یک سوم اموال خود را وصیت کند؟ اطلاعات ارزشمند وکیل دعاوی ارث و وصیت در اجرای وصیت متوفی می تواند کمک شایانی به ماجرا بنماید.
وکیل دیوان عدالت اداری می بایست وکیل دادگستری باشد و همانند سایر محاکم شعبات بدوی و تجدید نظر دیوان عدالت اداری وکالت وکلای دادگستری را جهت ثبت شکایت و یا اعلام وکالت در پرونده های مرتبط با دیوان عدالت اداری پذیرا خواهند بود.
برای وکالت دادن به یک وکیل دادگستری نکته ای که می بایست بدان توجه داشت این است که ابتدا باید به صورت حضوری به همراه مدارک خود به دفتر وکیل رفته و پس از مطالعه مدارک توسط ایشان و قبول پرونده وکالتنامه را امضا کرده و قرار مالی نیز با ایشان تنظیم نمایید .
قرارداد، تنظیم قرارداد، وکیل متخصص قرارداد
اگر یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر به کاری تعهد کنند و این تعهد مورد قبول آنها واقع شود قرارداد گفته میشود. توافق دو یا چند نفر جزء اصلی تعریف قرارداد است، برای مثال در خرید ملک یا آپارتمان دو نفر توافق میکنند که یکی (فروشنده) ملک خود را به دیگری (خریدار) بدهد و دیگری در قبال آن پولی به فروشنده پرداخت کند.
منظور از اهلیت طرفین معامله چیست؟
قصد و رضایت طرفین چه نقشی در قرارداد دارد؟
برای تنظیم قرارداد میتوان هر مدتی را تعیین کرد؟
محل تنظیم قرارداد و اجرای تعهدات کجا باید باشد؟
تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی به چه صورتی است؟
قرارداد مشارکت در ساخت به چه صورتی باید تنظیم شود؟
موضوع قرارداد و یا مورد معامله چه شرایطی باید داشته باشد؟
در تنظیم قرارداد با اشخاص حقیقی چه نکاتی باید رعایت شود؟
قصد و رضایت درونی دو طرف بر انتقال مال یا انجام کاری برای وقوع یک قرارداد کفایت میکند و زمانی که دو طرف با اراده آزاد و به میل خود بر موضوعی توافق کنند، ملزم به رعایت آن میشوند و پس از آن در حق طرفین و افرادی که جانشین آنها میشوند (قائم مقام قانونی) نیز موثر است و نیاز به هیچ گونه تشریفاتی ندارد، اما نکته مم این است که قانونگذار به لحاظ مصالح اجتماعی شرایطی را به موارد فوق افزوده است که در بعضی مواقع بدون توجه به آن شرایط و تشریفات، مراجع قانونی از پذیرش قرارداد خودداری خواهند نمود.
یعنی قراردادی که بین دو طرف تنظیم میشود میتواند با توافق دو طرف به هر صورتی تنظیم شود و این همان اصل آزادی قراردادها میباشد ولی این قرارداد و توافق دو طرف نمیتواند بر خلاف قوانین و نظم عمومی جامعه باشد.
در تنظیم قرارداد با اشخاص حقیقی چه نکاتی باید رعایت شود؟
در تنظیم قرارداد با اشخاص حقیقی توجه به مساله بلوغ، عقل و ممنوع المعامله نبودن فرد بسیار مهم است همچنین ممکن است شخصی به نمایندگی و وکالت از سوی دیگری قرارداد را تنظیم کند، در این صورت باید برگه نمایندگی و وکالتنامه او و اعتبار آن را بررسی کرد و حتماً شماره و مشخصات آن را در متن قرارداد ذکر کرد.
طبق ماده 190 قانون مدنی برای صحیح بودن قرارداد، چهار شرط اساسی لازم است:
قصد طرفین و رضای آنها
اهلیت طرفین
موضوع معین مورد معامله
مشروعیت معامله
هر گاه قرارداد یکی از این چهار شرط را نداشت، ممکن است عقد وجود خارجی پیدا نکند و اساساً باطل باشد و ممکن است غیرنافذ باشد، عقد غیرنافذ در حالت عدم نفوذ، باطل میباشد، ولی با تنفیذ صحیح میباشد.
قصد و رضایت طرفین چه نقشی در قرارداد دارد؟
برای انجام عقد، هر یک از دو طرف باید اراده انعقاد آن را داشته باشند. اراده مرکب از رضا و قصد است. قصد و رضا با یک سلسله اعمال درونی انجام میگیرد. وقتی میخواهید کتابی را خریداری کنید، کتاب را در ذهن تصویر و میل باطنی و اشتیاق به داشتن آن پیدا میکنید که این «رضا» است سپس تصمیم میگیرید آن را بخرید. قصد و رضا باید به نحوی مثل لفظ، نوشته، اشاره یا عمل خارجی دیگری به طرف اعلام شود و معیوب نباشد.
منظور از اهلیت طرفین معامله چیست؟
متعاملین باید برای معامله اهلیت داشته باشند. اهلیت دو قسم است. اهلیت تمتع و اهلیت استیفا. اهلیت تمتع عبارت از قابلیت شخص است برای اینکه بتواند دارای حق و تکلیف شود. این اهلیت با دارا بودن حق با تولد انسان شروع و با مرگ او تمام میشود. اهلیت استیفا، قدرت و توانایی اعمال حق است؛ یعنی شخص بتواند در اموال و حقوق خود تصرف کند و عقود و معاملاتی انجام دهد. کسی که اهلیت استیفا دارد، باید بالغ و عاقل و رشید باشد. منظور از صغیر، اشخاص غیربالغ است، کسانی که کمتر از 18 سال تمام دارند، صغیر هستند.
تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی به چه صورتی است؟
زمان تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی، باید با ملاحظه اساسنامه شرکت و آگهی آخرین تغییرات آن (مندرج در روزنامه رسمی) معلوم شود که آیا شرکت در محدوده موضوع فعالیت خود قصد انعقاد قرارداد دارد یا خیر؟
همچنین مشخص شود چه کسانی دارای نمایندگی و حق امضای اسناد و قرارداد برای شرکت می باشند.
موضوع قرارداد و یا مورد معامله چه شرایطی باید داشته باشد؟
مورد معامله ارزش اقتصادی داشته باشد.
مورد معامله در زمان انعقاد قرارداد، موجود، معلوم و معین باشد، مثل یک دستگاه اتومبیل با مشخصاتی که طرفین رویت و از کیفیت آن کاملاً آگاه شوند.
مورد معامله چنانچه در زمان انعقاد قرارداد موجود نباشد باید کیفیت و کمیت آن مال معلوم و معین و کاملاً توصیف شود و واگذارکننده به تولید، ساخت و واگذاری آن پس از تولید (با جزئیاتی که هیچ تردیدی باقی نماند) متعهد شود.
تسلیم مال امکانپذیر باشد و فروشنده مالک باشد، والا معامله فضولی بر مال غیر محسوب میشود و اگر مالک اصلی رضایت به انتقال ندهد، معامله باطل میشود.
برای تنظیم قرارداد میتوان هر مدتی را تعیین کرد؟
در برخی از قراردادها، مدت قرارداد از جمله ارکان تشکیل دهنده آن محسوب میشود، مثل قراردادهایی که موضوع آن ارایه خدمات یا انجام کار است و یا در قرارداد اجاره که تاریخ از جمله شرایط صحت و درستی آن است؛ به نحوی که اگر مدت اجاره معلوم نباشد، قرارداد باطل است.
توصیه میشود تاریخ هم به صورت عددی و هم به صورت حروفی درج شود، زیرا از نظر حقوقی آثار بسیار مهمی خواهد داشت.
در مواردی ممکن است تاریخ انتقال یا تاریخ انجام کار غیر از تاریخ تنظیم قرارداد باشد. لذا در بند جداگانه ای با عنوان مدت قرارداد باید زمان دقیق آغاز و پایان کار تصریح شود. اگر تاریخ شروع قرارداد به دلیلی از قلم بیفتد و در قرارداد ذکری از آن نشود تاریخ امضای قرارداد تاریخ آغاز آن محسوب میشود.
برای تعیین مبلغ قرارداد چه نکاتی باید در نظر گرفته شود؟
مبلغ یا قیمت قرارداد که در قراردادهای خرید و فروش به آن ثمن معامله گفته میشود عبارت از ارزشی است که در مقابل کالا یا خدمات پرداخت میشود.
توصیه میشود که میزان و نحوه پرداخت قیمت مورد معامله دقیقاً با ذکر جزئیات اقساط و مدت آن و یا اسنادی که به صورت چک حساب جاری و یا چک مسافرتی یا وجه نقد است، توضیح داده شود تا از هر گونه سوء استفاده پیشگیری شود.
محل تنظیم قرارداد و اجرای تعهدات کجا باید باشد؟
به طور کلی باید محل تنظیم تمامی قراردادها معین باشد، زیرا طبق قانون آیین دادرسی مدنی محل تنظیم قرارداد، در تعیین دادگاهی که در رسیدگی به اختلاف ناشی از قرارداد صالح است، نقش مهمی خواهد داشت.
محل انجام تعهد نیز باید در برخی قراردادها معین شود؛ به خصوص در قراردادهایی که موضوع آن ارایه خدمات یا تحویل کالاست.
اگر محل انجام تعهد به دلایلی مشخص نشود، باید در محلی که قرارداد در انجا تنظیم شده تعهد انجام گیرد، مگر اینکه طبق عرف محل خاصی در نظر گرفته شود.
قرارداد مشارکت در ساخت به چه صورتی باید تنظیم شود؟
اساس مشارکت در ساخت باید بر تجربه، خوش نامی، توانایی مالی و فنی، وفاداری و پیمان داری، دانش و تخصص باشد.
دارندگان زمین و خانههای کلنگی مایل هستند تا در احداث ساختمان بر روی املاک خود با سازندگان مشارکت نمایند بدین شکل که مالک ملک خود را به عنوان آورده قرار میدهد و سازنده کلیه هزینههای ساخت را متقبل میشود.
برای قرارداد های مشارکت در ساخت ضمانت اجرایی قابل قبولی باید تعریف و توافق کرد. (در صورتیکه وکیل داشته باشید این ضمانت اجرایی ها را اعمال خواهد کرد.)
در قسمت پائین مراحل و مدارک قرارداد مشارکت در ساخت را برای شما به عنوان نمونه توضیح میدهیم.
مراحل تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت توسط وکیل
شما نیاز به وقت مشاوره حضوری با وکیل متخصص در امور قراردادها و امور ملکی را دارید.(برای دریافت وقت با دفتر تماس حاصل فرمائید)
پس از گرفتن وقت حضوری با وکیل، جزئیات قرارداد و توافقات مربوط به آن را برای وکیل شرح داده و در صورت لزوم وکالتنامه وکیل را امضاء می کنید.
در این مرحله وکیل مراحل قانونی و توضیحات لازم را برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت را انجام خواهد داد.
مدارک لازم برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت توسط وکیل
مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی طرفین قرارداد
ارائه سند و یا مدرک و یا قولنامه و توافقات دو طرف قرارداد
وکیل ملکی
وکیل ملکی وکیلی است که در دعاوی حقوقی و کیفری مربوط به اموال غیر منقول تخصص دارد حرفه وکالت مستلزم دانش، تجربه و تخصص است علی الخصوص در پرونده ها و موضوعات ملکی که گاهی پیچیدگی هایی وجود دارد که وکیل ملکی با تجربه می تواند کمک کند. وکیل ملکی به تمامی قوانین و آیین نامه های ثبت اشراف داشته و بنا به تجربه ای که دارد تمامی جوانب پرونده را سنجیده و پس از آن اقدام به دفاع از موکل می نماید.
وکیل متخصص امور ملکی چه ویژگی هایی دارد ؟
۱ – یکی از خصوصیات مهم وکیل امور ملکی میزان تجربه وی است، تجربه وکیل در امور مربوط به املاک و اراضی باعث می شود تا وی بتواند تا با درصد موفقیت بالاتری در تمامی دعاوی ملکی وکالت نماید و با توجه به تجربه می تواند میزان موفقیت در پرونده را پیش بینی کند.
۲ – یکی دیگر از ویژگی های مهم وکیل ملکی دانش حقوقی و تسلط وی در زمینه های مختلف حقوقی، کیفری، ثبتی مربوط به املاک است و وکیل ملکی با تجربه باید آشنا به قوانین و مقررات مربوطه، آراء وحدت رویه و رویه مرسوم در دادگاه ها و نظریات اساتید برجسته حقوق و دکترین حقوقی باشد.
حوزه تخصصی وکیل ملکی :
الزام به تنظیم سند رسمی، تقسیم ملک مشاع، خلع ید، رفع مزاحمت از ملک، تصرف عدوانی ،افراز ملک، مطالبه اجرت المثل ایام تصرف، تخلیه املاک استیجاری مشمول قانون ۵۶ و ۷۶، تائید فسخ معامله، مطالبه وجه التزام قراردادی، ابطال قرارداد اجاره، تعدیل اجاره بها، الزام به تحویل مبیع، الزام به اخذ پایان کار و سایر دعاوی ملکی.
در این قسمت مهم ترین دعاوی ملکی جهت اطلاع شما عزیزان تهیه شده است.
خریدار چگونه می تواند الزام فروشنده را به تنظیم سند رسمی بخواهد ؟
به گفته وکیل پایه یک دادگستری دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از دعاوی شایع در دادگاه ها می باشد یکی از مشکلاتی که در خرید و فروش گریبان خریدار می شود امتناع فروشنده در حضور در دفترخانه و تنظیم سند رسمی انتقال است و این در حالی است که فروشنده مبلغ بالایی از ثمن ( مبلغ مورد معامله ) را دریافت کرده و به دلایلی همچون بالا رفتن ارزش ملک یا ناتوانی از پرداخت بدهی بانک از انجام تعهد خود امتناع می نماید.
در این صورت خریدار می تواند با حضور در دفتر خانه در تاریخ تنظیم سند و تهیه الباقی مبلغ مورد معامله از سردفتر تقاضا کند که گواهی عدم حضور صادر کند در این صورت خریدار می تواند با داشتن مبایعه نامه و گواهی عدم حضور اقدام به طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی بنماید.
دادگاه صالح به رسیدگی دعوای الزام به تنظیم سند دادگاه محل وقوع ملک است و هزینه دادرسی آن با توجه به قیمت منطقه ای ملک تعیین می گردد. در موارد بسیاری دعوای الزام به تنظیم سند دارای موانع می باشد ( مثل در رهن بودن ملک یا فوت فروشنده و غیره ) که مشاوره با وکیل ملکی راهگشای شما خواهد بود.
خریدار چگونه می تواند الزام به تحویل مبیع یا تسلیم مبیع را در دادگاه مطرح نماید ؟
یکی دیگر از مشکلات شایع بین خریدار و فروشنده پس از تنظیم مبایعه نامه، امتناع فروشنده از تحویل مبیع ( مورد معامله ) به خریدار است فروشندگان معمولاٌ به دلیل بالا رفتن ارزش مبیع یا با طمع فروش مال با سود بیشتر از تحویل مبیع امتناع می نمایند در این صورت خریدار می تواند اقدام به طرح دعوی الزام به تحویل مبیع نماید و مال خریداری شده را تحویل بگیرد.
نکته ای که حائز اهمیت است و در مورد این دعاوی باید به آن توجه کرد این است که تحویل فرع بر تنظیم سند است و اگر ملکی دارای سند رسمی نیست قبل از الزام فروشنده به تحویل مبیع، باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را به دادگاه ارائه داد در غیر اینصورت دعوای الزام به تحویل مبیع بدون سند رسمی رد خواهد شد.
آیا فروش مال مشاع بدون رضایت مالکین دیگر امکان پذیر است ؟
مال مشاع مالی است که دو یا چند مالک دارد و مالکیت هر یک از آنها به صورت اشاعه است یعنی هر مالک در جزء به جزء کل ملک حق تصرف دارد مثل مالی که به صورت ارث به وارث می رسد. حال اگر بین شرکاء توافقی برای تقسیم مال مشترک یا فروش وجود نداشته باشد هر یک از شرکاء می تواند تقاضای تقسیم یا دستور فروش را بنماید مرجع صالح برای رسیدگی به این گونه پرونده ها، ادارات ثبت و محاکم دادگستری است.
دستور فروش زمانی انجام می گیرد که ملکی در اداره ثبت غیر قابل افراز تشخیص داده شود مطابق ماده ۴ قانون افراز و فروش املاک مشاع ” ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص داده شود با تقاضای هر یک از شرکاء و به دستور دادگاه فروخته می شود.”
بنابراین دستور فروش از سوی هر یک از مالکین مشاع امکان پذیر است و دادگاه با صدور دستور فروش و اعلام آن به اجرای احکام نسبت به فروش این ملک اقدام می نماید. رویه این است که هر یک از مالکین ملک مشاع ابتدا باید به اداره ثبت اسناد و املاک منطقه مراجعه و درخواست افراز ملک مشاع را بنماید و متعاقب خواسته خواهان، اداره ثبت ابتدا باید بررسی نماید که آیا ملک قابل افراز است یا خیر.
چنانچه نظر اداره ثبت بر غیر قابل افراز بودن باشد ذی نفع باید به دادگاه مراجعه و تقاضای صدور دستور فروش ملک را بنماید و وجوه حاصله از فروش ملک پس از کسر هزینه عملیات اجرایی و طبق دستور دادگاه بین شرکاء به نسبت سهم آنها تقسیم می شود.
اگر مستأجر ملک از تخلیه ملک امتناع نماید چگونه باید ملک را تخلیه کنیم ؟
یکی از مشکلات شایعی که معمولاٌ در مورد اجاره املاک مسکونی بین موجر و مستأجر پیش می آید تخلیه املاک مسکونی است که مستأجر بعد از انقضای مدت از تخلیه ملک امتناع می نماید یا از پرداخت اجاره بها امتناع می ورزد در این صورت مالک ملک می تواند تخلیه مستأجر را به دلیل انقضای مدت یا عدم پرداخت اجاره بها ( بیش از ۳ ماه ) بخواهد.
در صورتی که مدت قرارداد اجاره منقضی شده باشد مستأجر موظف به تخلیه عین مستأجر است و موجر ( مالک ) می تواند به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک مراجعه و تخلیه ملک مسکونی را بخواهد در این صورت مقام قضائی با بررسی مدارک ( اجاره نامه، شرایط آن یعنی داشتن ۲ شاهد ) دستور تخلیه را صادر می کند.
صدور دستور تخلیه منوط به تودیع و سپردن مبلغ قرض الحسنه مندرج در قرارداد توسط موجر به صندوق دادگستری می باشد. پرونده های ملکی مربوط به تخلیه املاک علی الخصوص مربوط به قانون ۵۶ دارای پیچیدگی هایی می باشد که قطعاٌ نیاز به تجربه و تخصص می باشد مشاوره با وکیل ملکی با تجربه بسیار راهگشا خواهد بود.
آیا خلع ید از ملک مشاعی امکان پذیر است ؟
خلع ید یعنی رفع تصرف از متصرف غیر منقول به استناد حکم دادگاه یعنی متصرف بدون اذن و اجازه مالک ملک غیر را تصرف نموده است. عدوانی بودن تصرف شرط ضروری تحقق غصب است. خواهان باید بدواٌ مدارک مربوط به مالکیت، تصرف غاصبانه را با تأمین دلیل اثبات نماید که دادگاه در این صورت پس از رسیدگی به دلایل مالکیت و استعلام از مراجع ثبتی و احراز شرایط دعوی در ماهیت موضوع حکم خلع ید را صادر می نماید.
در دعوای خلع ید مالک ملک مدعی است که ملک به وسیله شخص دیگر بدون اذن و بدون هیچ رابطه قراردادی او تصرف شده است و از رفع ید خودداری می نماید که در این صورت شخص می تواند دادخواست خلع ید به مرجع قضائی تقدیم نماید و اخراج متصرف از ملک خویش را بنماید که دادگاه حکم به خلع ید نامبرده می دهد.
در صورتی که ملکی بین چند نفر به صورت شریک باشد و یکی از مالکین بدون اذن دیگر مالکین ملک را در تصرف دارد و به تصرفات خود را ادامه دهد در این مورد مدعی باید علیه شریک متصرف اقامه دعوا نماید در این صورت حکم خلع ید صادر می شود و از تمام ملک خلع ید می شود. هزینه دادرسی در دعاوی خلع ید، براساس قیمت منطقه ای ملک است.
دادگاه صالح به رسیدگی به دعوای خلع ید مطابق ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ در دادگاهی است که مال غیر منقول در حوزه واقع شده است.
شرایط طرح دعوای رفع تصرف عدوانی چیست ؟
دعوای تصرف عدوانی یکی از جرائم علیه اموال و مالکیت دعوای تصرف عدوانی است. مطابق ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ ” دعوای تصرف عدوانی عبارتست از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری، بدون رضایت او مال غیر منقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید”.
در دعوای تصرف عدوانی ادعای ذی حقی خواهان مبنی بر استفاده عملی و یا در اختیار داشتن مال مورد نظر می باشد در حقیقت قانونگذار به متصرف قبلی مال غیر منقول که ملک عدواناٌ از تصرف وی خارج شده حق داده است که بدون نیاز به ارائه دلیل مالکیت به صرف اثبات تصرف قبلی خود تحت شرایطی از دادگاه حکم به رفع تصرف متصرف فعلی را بگیرد.
پس مدعی در اینجا فقط به تصرفات سابقش استناد می نماید و به حق مالکیت خود نسبت به ملک که ممکن است داشته یا نداشته باشد استناد نمی کند. مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی دادگاهی است که مال غیر منقول در حوزه آن واقع است.
مقایسه دعوای تصرف عدوانی با خلع ید :
در دعوای خلع ید خواهان باید دلایل مالکیت خود را به دادگاه ارائه نماید. ولی در دعوی تصرف عدوانی خواهان با توجه به سبق تصرف و عدم رضایت خویش نسبت به تصرف فعلی، خوانده را از ملک خود خارج می سازد و این دعوا نیاز به اثبات مالکیت ندارد و تنها باید ثابت کند که خوانده در ملک مورد تصرف سبق تصرف داشته است.
تفاوت دعوای خلع ید با دعوای تصرف عدوانی :
در دعوای تخلیه ید، خواهان خود با رضایت خود به وسیله یکی از عقود معین مثل ( اجاره ) ملک را به خوانده واگذار می کند و در واقع یک نوع قرارداد بین آنها وجود دارد ولی در تصرف عدوانی تصرف خوانده بدون رضایت و آ اذن قبلی می باشد.
دفتر وکالت فاطمه یعقوبی با دارا بودن بهترین وکلای متخصص امور ملکی و مجموعه حقوقی کاردان آماده ارائه خدمات مشاوره و قبول وکالت در امور ملکی به شما عزیزان می باشد . افرادی که با مشکلات حقوقی ملکی درگیر هستند یک وکیل ملکی توانمند می تواند راهگشای آنها باشد.
در پرونده های ملکی به دلیل پیچیدگی های فراوان و همچنین صرف هزینه های دادرسی و کارشناسی نیاز به وکیل ملکی بیشتر از سایر دعاوی احساس می شود. در دفتر ما ابتدا پرونده و دلایل و خواسته دعوا توسط وکیل متخصص امور ملکی بررسی می شود و پس از آن اقدام به تنظیم دادخواست صحیح با توجه به مدارک ارائه شده می گردد.
وکیل وصول مطالبات
وکیل وصول مطالبات وکیلی است که به پرونده های مطالبه طلب مانند دعاوی چک، سفته، قبض انبار، رسیدهای پرداخت، فاکتور های فروش و رسیدهایی که به صورت عادی بیانگر طلب هستند اعلام وکالت و در آن وکالت می نماید. در صورت ارجاع پرونده تمامی مراحل انجام کار توسط وکیل وصول مطالبات انجام می گیرد.
وصول مطالبات به معنی درخواست پرداخت بدهی و تسویه حساب بدهکار است پرونده های وصول مطالبات به ظاهر عملی ساده است ولی ناآگاهی افراد نسبت به پیچیدگی ها و قوانین مرتبط به امور چک و سفته ممکن است فرصت احقاق حق را از شخص بگیرد.
مانند عدم رعایت و عدم توجه به مواعد چک برای شکایت کیفری، یا شکایت نسبت به ظهر نویس یا عدم آگاهی اشخاص از مزایای اسناد تجاری ممکن است شخص طلبکار را متحمل ضررهای جبران ناپذیر نماید. بنابراین مشاوره با وکیل وصول مطالبات قطعاٌ در مسیر موفقیت شما بسیار تأثیر مهمی دارد. وکیل وصول مطالبات بدواٌ از طریق دعوت به مذاکره و ارسال اظهار نامه نسبت به مطالبه وجه اقدام می نماید چنانچه از این طریق نتیجه حاصل نشود وکیل وصول مطالبات اقدام به طرح دعوی می نماید.
مزایای وصول مطالبات از طریق وکیل
۱ – نیازی به حضور خواهان یا شاکی در جلسه دادرسی نمی باشد.
۲ – وکیل وصول مطالبات می تواند نسبت به توقیف اموال بدهکار اقدام نماید.
۳ – وکیل وصول مطالبات می تواند علاوه بر مطالبه اصل طلب، ضرر و زیانی که موکل با آن مواجه شده است را از بدهکار وصول و همچنین می تواند نسبت به خسارت تاخیر تادیه اقدام نماید.
۴ – وکیل وصول مطالبات می تواند نسبت به جلب بدهکار اقدام نماید.
نحوه وصول مطالبه چک
به طور کلی چک از ۳ طریق قابلیت وصول دارد :
۱ – از طریق شکایت حقوقی
۲ – از طریق شکایت کیفری
۳ – از طریق مراجع ثبتی
مطالبه وجه چک از طریق شکایت حقوقی :
اگر چکی در دست داشتید که وصول نمی شود می توانید با مراجعه به بانک گواهی عدم پرداخت بگیرد و نسبت به شکایت حقوقی از چک اقدام نمائید. در شکایت حقوقی دارنده چک می تواند وجه آن را از هر یک از مسئولین چک درخواست کند مسئولان چک عبارتند از صادر کننده، ظهر نویس و ضامن. در واقع صادر کننده چک شخصی است که چک را صادر نموده است و ضامن کسی است که پرداخت وجه چک را ضمانت کرده است.
در شکایت حقوقی دارنده چک می تواند با مراجع به دادگاه حقوقی و تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی وجه چک و خسارات را از افراد فوق الذکر مطالبه نماید. در شکایت حقوقی چک، دارنده هر زمان بخواهد می تواند نسبت به صادر کننده چک اقدام نماید و مهلتی برای آن پیش بینی نشده است ولی در صورتی که می خواهید علیه ظهر نویس یا ضامن طرح دعواکنید باید در مهلت تعیین شده اقدامات زیر را انجام دهید.
اول اینکه ظرف ۱۵ روز یا ۴۵ روز از تاریخ صدور چک نسبت به اخذ گواهی عدم پرداخت اقدام نمائید و دوم اینکه ظرف یک سال از تاریخ دریافت گواهی عدم پرداخت بر حسب مورد، دعوا را طرح کنید و چنانچه مهلتهای فوق را رعایت نکنید نمی توانید علیه ظهر نویس یا ضامن اقدام نمائید. در شکایت حقوقی از چک دادگاه صالح برای رسیدگی، دادگاه عمومی حقوقی است که بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت در حوزه آن قرار گرفته است.
مطالبه وجه چک از طریق شکایت کیفری چک :
دارنده چک می تواند با به همراه داشتن اصل چک و گواهی عدم پرداخت به دادسرای صالح مراجعه و به شکایت علیه صادر کننده چک اقدام نماید. طرح شکایت کیفری چک فقط علیه صادر کننده چک امکان پذیر است و نمی توان علیه سایرین مسئولان چک (ظهرنویس و ضامن ) اقدام کرد.
مطابق ماده ۱۳ اصلاحی قانون صدور چک در موارد زیر نمی توان شکایت کیفری انجام داد :
۱ – در صورتی که صادر کننده چک ثابت کند که چک سفید امضاء داده شده است.
۲ – اگر در متن چک پرداخت وجه چک مشروط به وقوع شرطی شده باشد.
۳ – اگر چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
۴ – اگر ثابت شود که چک بدون تاریخ صادر شده یا تاریخ واقعی صدور آن زودتر از تاریخ متن چک باشد.
در صورتی که قصد شکایت کیفری از چک دارید باید مواعدی که در ماده ۱۱ قانون صدور چک تعیین شده است را رعایت نمائید. طبق این ماده دارنده باید ظرف ۶ ماه از تاریخ سر رسید پرداخت چک گواهی عدم پرداخت را بگیرد و ظرف ۶ ماه از تاریخ اخذ گواهی عدم پرداخت شکایت کیفری را مطرح نماید. در غیر اینصورت اگر مواعد را رعایت نکند حق شکایت کیفری را نسبت به چک از دست می دهد.
مطالبه وجه
سند عادی نوشته ای است که مردم بین خود تنظیم می کنند و باید قابلیت آن را داشته باشد که برای اثبات حق در دادگاه مورد استناد قرار گیرد. سند عادی ممکن است در برگیرنده وجهی باشد که به یک یا دو طرف امضا کننده سند مربوط شود. دعوی مطالبه وجه سند عادی با ارائه دادخواست مطالبه وجه به دادگاه حقوقی به جریان می افتد. سپس مرجع ذی صلاح، پس از رسیدگی بدهکار را محکوم به پرداخت وجه می نماید.
توجه داشته باشید جهت مطالبه وجه به استناد سند عادی اگر پرداخت دین بدون سر رسید است یعنی تاریخ پرداخت مشخص نگردیده، الزاماً قبل از اقامه دعوی، پرداخت دین را بوسیله اظهارنامه از مدیون بخواهید و پس از گذشت مهلت و عدم پرداخت دین توسط مدیون، اقدام به اقامه دعوی نمائید.
در خصوص خسارت تاخیر تادیه اسناد عادی، قانونگذار صرفاً از زمانی که طلبکار مبلغ دین را مطالبه نموده وی را مستحق دریافت خسارت می داند، پس اگر طلبکار قبل از دادخواست و طی اظهارنامه رسمی و یا دلیلی قطعی دیگری مطالبه طلب ننموده باشد، دادگاه تاریخ ثبت دادخواست را مبنای محاسبه شروع خسارت تاخیر تادیه در نظر گرفته ولو آنکه اصل دین چندین سال قبل بر عهده مدیون قرار گرفته باشد.
ارکان دعوی مطالبه وجه به استناد سند عادی
۱ – مستند بودن طلب به سند : اولین رکن این دعوی، وجود سند یا مدرکی که دلالت بر مطالبات خواهان نماید. مانند رسید دریافت وجه، فاکتور فروش، فیش واریزی، رسید کارت به کارت، داشتن دو شاهد مبنی بر طلبکار بودن خواهان، اقرار خوانده
۲ – سر رسید شدن بدهی و رسیدن موعد پرداخت وجه و خودداری کردن بدهکار از پرداخت وجه و اثبات مطالبه از ناحیه بدهکار.
۳ – حال و منجز بودن طلب : دومین رکن برای طرح دعوی مطالبه طلب؛ حال و منجز بودن طلب است؛ بنابراین، خواهان نمیتواند تا زمانی که سررسید طلب نرسیده یا پرداخت طلب معلق و مشروط به چیزی است و هنوز محقق نشده است آن را مطالبه کند.
۴ – عدم سقوط طلب موضوع دعوی : پرداخت طلب از سوی بدهکار یک تعهد مالی محسوب میشود. این تعهد ممکن است به دلایلی که ماده ۲۶۴ قانون مدنی از بین برود در این صورت دعوی مطالبه وجه به استناد سند عادی قابلیت طرح نخواهد داشت و در صورت طرح با حکم بر بطلان دعوی مواجه خواهد شد. مانند وفا به عهد، اقاله، ابرا، تهاتر
مطالب مرتبط : نحوه مطالبه سفته
تفاوت مطالبه وجه چک و سفته با اسناد عادی
۱ – وجود چک و یا سفته در اختیار هر شخص باشد، دلیل وجود دین و اماره ای بر مدیونیت صادر کننده آن می باشد. بدین ترتیب که دارنده چک صرفاً وجه آن را مطالبه میکند و نیازی به هیچ دلیلی در جهت اثبات وجود طلب ندارد، اما در خصوص مطالبه وجه به استناد رسید و یا فاکتور عادی، طلبکار می بایست علت وجود دین را نیز اثبات نمایند،
زیرا در مقام دفاع بدهکار در اکثر موارد منکر وجود بدهی است و رسید را ساختگی یا از روی اجبار می داند و یا حتی مدعی پرداخت وجه آن می شود و یا در خصوص مطالبه وجه فاکتور طلبکار می بایست تحویل کالای مربوط به فاکتور را در دادگاه اثبات نماید، زیرا بدون تحویل کالا امکان مطالبه وجه آن که همان ثمن ( مبلغ ) معامله می باشد میسر نیست.
۲ – رسید عادی و فاکتور فروش قابلیت نقل و انتقال ندارند، لیکن اسناد تجاری مانند چک و سفته قابل نقل و انتقال می باشند، به عبارتی چک در اختیار هر شخصی قرار گیرد دارنده میتواند ادعای طلب نماید و مبلغ آن را از صادرکننده مطالبه نماید، لیکن رسید عادی صرفاً فی مابین طلبکار و بدهکار قابلیت استناد داشته و اشخاص ثالث نمیتوانند وجه ان را مطالبه نماید، مگر آنکه رسید به قائم مقامی به آنها منتقل شود مانند آنکه پدری فوت نماید و فرزندان متوفی به استناد قائم مقامی مبلغ مندرج در رسید را از بدهکار مطالبه نمایند.
۳ – یکی دیگر از ویژگی های متمایز کننده اسناد تجاری ( چک و سفته ) با سند عادی (رسید عادی و فاکتور فروش)، تامین خواسته می باشد در خصوص مطالبه وجه به استناد سند عادی، اشخاص در صورت پرداخت خسارت احتمالی می توانند از مزایای تامین خواسته و یا به عبارتی توقیف و دسترسی به اموال بدهکار بهرهمند شوند. محاکم مطابق شرایط موجود درصدی (۱۰ الی ۲۰ درصد) از مبلغ خواسته را به عنوان خسارت احتمالی از مدعی وجود دین و خواهان پرونده دریافت می نمایند و سپس مجوز توقیف اموال بدهکار را قبل از قطعیت حکم صادر می کنند. ولی در خصوص اسناد تجاری دارنده جهت توقیف اموال بدهکار نیازی به سپردن خسارت احتمالی ندارد.
۴ – در خصوص مطالبه طلب به استناد سند عادی اصل بر عدم تضامن است و لو آنکه زیر برگه رسید عادی امضاء متعلق به افراد دیگری نیز درج گردد، مگر آنکه به صراحت قید شود به غیر مدیون اصلی شخص دیگری پرداخت وجه رسید عادی را تضمین نموده است. ولی در چک و سفته صادر کننده چک، ظهرنویس، ضامن همگی در صورت امضا به صورت تضامنی مسئول پرداخت می باشند.